Μπρόκολο εναντίον έλκους και καρκίνου του στομάχου

Το μπρόκολο είναι δυνατόν να προσφέρει ουσιαστικά στην πρόληψη και καταπολέμηση του έλκους και του καρκίνου του στομαχιού.
Οι μολύνσεις στο στομάχι με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H.Pylori) είναι πολύ συχνές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό προσβολής του πληθυσμού από το μικρόβιο αυτό ανέρχεται μέχρι το 90%.Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μολύνει τη βλεννογόνο του στομαχιού και μπορεί να επιβιώσει μέσα σε όξινο περιβάλλον. Εντοπίζεται έξω και μέσα από τα κύτταρα της βλεννογόνου.
Επειδή τα βακτηρίδια επιβιώνουν μέσα στα κύτταρα της βλεννογόνου του στομάχου αντιστέκονται στις αντιβιώσεις. Επιπρόσθετα γίνονται δεξαμενές μετάδοσης της μόλυνσης.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται ως η κυριότερη αιτία πρόκλησης έλκους του πεπτικού συστήματος και καρκίνου του στομαχιού.Η καταπολέμηση του γίνεται με ένα συνδυασμό ισχυρών αντιβιοτικών. Δυστυχώς υπάρχει σε 20% των περιπτώσεων ανθεκτικότητα του μικροοργανισμού στα αντιβιοτικά.
Με τον τρόπο αυτό το πρόβλημα διαιωνίζεται, πλήττοντας σοβαρά τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά ταυτόχρονα μεταφέρεται και στον υπόλοιπο κόσμο με σοβαρές αλυσιδωτές συνέπειες.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από Αμερικανούς
και Γάλλους ερευνητές, τεκμηριώθηκαν σε εργαστηριακό επίπεδο, τα
ακόλουθα πολύ σημαντικά ευρήματα που αφορούν το μπρόκολο:
|
Αναμφίβολα τα νέα αυτά στοιχεία είναι ελπιδοφόρα.
Το γεγονός ότι η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και καταπολέμηση ασθενειών όπως το έλκος του πεπτικού συστήματος και ο καρκίνος μπορεί να έχει τεράστιες προεκτάσεις στην υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως.
Να σημειώσουμε ότι αναφέρονται και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ουσίες ικανές να καταπολεμούν το βακτηρίδιο του πυλωρού όπως το μέλι, το σκόρδο και ορισμένα μπαχαρικά.
Εκείνο που είναι όμως τώρα απαραίτητο για να θεμελιωθούν τελεσίδικα τα συμπεράσματα αυτά, είναι να γίνουν κλινικές έρευνες που να αποδεικνύουν εμπράκτως σε ασθενείς, ότι το μπρόκολο εξουδετερώνει το ελικοβακτηρίδιο μέσα στο όξινο περιβάλλον του στομαχιού και ότι ταυτόχρονα μειώνει τη συχνότητα του έλκους και του καρκίνου του στομαχιού.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι οι εργαστηριακές βασικές έρευνες έχουν δώσει πολύτιμες πληροφορίες που μετά την αξιολόγησή τους σε κλινικό επίπεδο, είναι δυνατόν να θεμελιώσουν ένα τρόπο προστασίας και καταπολέμησης από ασθένειες με μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα.
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzo[a]pyrene-induced stomach tumors, Proceedings of the National Academy of Sciences, 2002;99:7610-7615, 28 Μαίου 2002.
American Association for Cancer Research
International Agency for Research on Cancer