Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιό ρόλο έχει η ασπιρίνη για τη μακροχρόνια πρόληψη;

Ήδη ήταν γνωστό ότι άλλες τυχαιοποιημένες έρευνες, είχαν δείξει ότι σε ασθενείς με ιστορικό αδενωμάτων ή καρκίνου του παχέος εντέρου, η ασπιρίνη μειώνει το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο επανεμφάνισης των αδενωμάτων του παχέος εντέρου συμπεριλαμβανομένου και του ορθού.
Για τη μακροπρόθεσμη προστασία που προσφέρει η ασπιρίνη σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου (πρωτογενής πρόληψη), απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Ο λόγος είναι ότι από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των αδενωμάτων του παχέος εντέρου μέχρι την εξέλιξη τους σε καρκίνο, χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια.
Για να κατανοήσουν καλύτερα την προληπτική δράση της ασπιρίνης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, Βρετανοί γιατροί, αξιολόγησαν αξιόπιστα στοιχεία από δύο μεγάλες τυχαιοποιημένες έρευνες με παρακολούθηση των ασθενών για περισσότερο από 20 χρόνια (British Doctors Aspirin Trial, UK-TIA Aspirin Trial). Παράλληλα με συστηματικό τρόπο, εξέτασαν όλες τις σχετικές επιδημιολογικές έρευνες για να δουν κατά πόσο τα αποτελέσματα των τυχαιοποιημένων ερευνών κατέληγαν σε ανάλογα αποτελέσματα.
Τα αποτελέσματα μας δίνουν σημαντικές
πληροφορίες:
|
Παρά τις έρευνες που συσχετίζουν τη μακροχρόνια χορήγηση της ασπιρίνης με λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο, υπάρχουν ενδοιασμοί για τη χορήγηση της σε άτομα που δεν έχουν ψηλό κίνδυνο για καρκίνο λόγω των επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει όπως η αιμορραγία.
Για άτομα που έχουν παράγοντες ψηλού κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, η ασπιρίνη για πρόληψη της νόσου, πιθανόν να είναι ωφέλιμη. Αλλά αυτό αποτελεί ακόμα θέμα διερεύνησης και ας μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι αποτελεσματικής πρόληψης.
Η ασπιρίνη επιδρά στους μηχανισμούς της φλεγμονής την οποία καταστέλλει. Η δράση της κατά του καρκίνου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.
Πρόσφατες ερευνητικές εργασίες έδειξαν ότι καταστέλλει ή επιβραδύνει τη σύνθεση πρωτεϊνών μειώνοντας με το μηχανισμό αυτό, το φόρτο των κυττάρων σε ελαττωματικές πρωτεΐνες.
Η κατανόηση των μηχανισμών δράσης της ασπιρίνης σε κυτταρικό επίπεδο, θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχεδιασμό φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματικότερα από αυτήν, χωρίς τις παρενέργειες της, με στόχο την καλύτερη πρόληψη ή ακόμη και θεραπεία του καρκίνου.
-
Βλέπε σχετικά άρθρα:
-
Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:
Effect of aspirin on long-term risk of colorectal cancer: consistent evidence from randomised and observational studies, The Lancet, 2007;369:1603-1613, 12 Μαΐου 2007.
Salicylates Trigger Protein Synthesis Inhibition in a Protein Kinase R-like Endoplasmic Reticulum Kinase-dependent Manner, Journal of Biological Chemistry, 2007;282:10164-10171, 6 Απριλίου 2007.
Bowel Cancer UK