• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Νέα στοιχεία για το πως προκαλεί καρκίνους η νικοτίνη. 

Η νικοτίνη βοηθά την ανάπτυξη καρκίνων μέσω της δημιουργίας νέων μικρών αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους.
Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει ευρήματα γιατρών από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας που δείχνουν ότι η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να προκαλεί την ανάπτυξη νέων πολύ μικρών αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να δίνεται περισσότερο αίμα στους όγκους οι οποίοι με αυτό τον τρόπο μπορούν να μεγαλώνουν.

Η νικοτίνη είναι μια ουσία που προκαλεί εξάρτηση και που περιέχεται μέσα στον καπνό του τσιγάρου. 

Χρησιμοποιείται επίσης από αρκετούς σαν υποκατάστατο (τσίχλες νικοτίνης, επικαλύμματα δέρματος, εισπνεόμενα σκευάσματα) στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την ακατάσχετη επιθυμία που έχουν για να καπνίζουν.

Στην εργαστηριακή αυτή έρευνα που έγινε με πειραματόζωα και καλλιέργειες κυττάρων, βρέθηκε ότι η νικοτίνη είχε τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα με οποιονδήποτε τρόπο και αν λαμβανόταν, είτε δηλαδή μέσω καπνίσματος είτε μέσω υποκατάστατων όπως οι τσίχλες νικοτίνης.  

Η αγγειογένεση, η δημιουργία δηλαδή νέων πολύ μικρών αιμοφόρων αγγείων, είναι φαινόμενο που έχει ενοχοποιηθεί για την δημιουργία και ανάπτυξη των καρκίνων. Αρκετές νέες θεραπείες που αναπτύσσονται τώρα στόχο έχουν την καταστολή της αγγειογένεσης με σκοπό να παρεμποδίζεται η ανάπτυξη, αύξηση και εξάπλωση των καρκίνων.

Οι μηχανισμοί της αγγειογένεσης έχουν επίσης ενοχοποιηθεί ότι προκαλούν αύξηση των στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας και αρτηριών του εγκεφάλου λόγω πολλαπλασιασμού  των πλακών αθηρώματος που κλείνουν σταδιακά τις αρτηρίες αυτές. Οι πλάκες αυτές για ν' αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν χρειάζονται νέα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Στα πειραματόζωα δόθηκε ανάλογη δόση νικοτίνης όπως αυτή που συνήθως βρίσκεται μέσα στο αίμα καπνιστών. Αρχικά είχαν μεταφυτευθεί στα ζώα αυτά καρκινικά κύτταρα τα οποία δημιούργησαν όγκους. 

Τα ζώα τα οποία έπαιρναν νικοτίνη παρουσίαζαν πολύ μεγαλύτερη αύξηση των καρκίνων παρά τα ζώα στα οποία δεν δινόταν νικοτίνη.

Εκείνο που συστήνουν οι γιατροί μετά από τα ευρήματα τους, είναι ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν υποκατάστατα νικοτίνης για να βοηθηθούν να σταματήσουν το κάπνισμα, πρέπει να μη τα παίρνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Η μακροχρόνια χρήση των υποκατάστατων αυτών μπορεί να έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα όπως το ίδιο το κάπνισμα.  

Φυσικά όσον αφορά τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος για την υγεία, πρέπει κάποιος να λάβει υπ' όψη του ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει και πολλές άλλες νοσηρές ή καρκινογόνες ουσίες.

Το ερώτημα για τη νικοτίνη που βγαίνει από τη μελέτη αυτή είναι το κατά πόσο η ιδιότητα της να βοηθά την δημιουργία νέων μικρών αγγείων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ελεγχόμενο τρόπο και ίσως τοπικά για ορισμένες θεραπείες.

Ήδη η νικοτίνη σε πειραματικές κλινικές έρευνες δοκιμάζεται για να φανεί εάν μπορεί να βοηθήσει σε ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Κάπνισμα

    Καρκινογόνοι παράγοντες
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Nature Medicine, 2001;7:833-839,775-777, τον Ιούλιο 2001.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault