• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Ραδόνιο στο σπίτι προκαλεί καρκίνους πνεύμονα

Το ραδόνιο που εκπέμπεται από τη γη προκαλεί καρκίνο πνεύμονα
Το ραδιενεργές αέριο ραδόνιο, που απελευθερώνεται από το φλοιό της γης και συγκεντρώνεται στα σπίτια, είναι υπεύθυνο για το 9% των θανάτων που προκαλούνται λόγω καρκίνου του πνεύμονα.

Το ραδόνιο είναι συνολικά υπεύθυνο για το 2% όλων των θανάτων που συμβαίνουν λόγω όλων των μορφών καρκίνου.

Οι καπνιστές κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους από το ραδόνιο.

Στο εσωτερικό των σπιτιών, το ραδόνιο που συσσωρεύεται λόγω της φυσικής εκπομπής του από τη γη, εισέρχεται στον οργανισμό δια μέσου της εισπνοής. Το μεγαλύτερο μέρος του ραδονίου που εισπνέουμε, φεύγει αμέσως με την εκπνοή.

Όμως μερικά σωματίδια του ραδονίου παραμένουν στους πνεύμονες, εκθέτοντας τους έτσι στις επικίνδυνες  επιδράσεις της ραδιενέργειας που μπορεί να προκαλεί καρκίνο.

Στους εξωτερικούς χώρους, τα αέρια που εκπέμπονται από τη γη και περιέχουν ραδόνιο, διαλύονται στην ατμόσφαιρα. Έτσι ο κίνδυνος στους εξωτερικούς χώρους απομακρύνεται.

Αντίθετα σε κλειστούς χώρους, χωρίς αερισμό, είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν πολλά σωματίδια ραδονίου αυξάνοντας έτσι επικίνδυνα τη ραδιενέργεια που πιθανόν να εισπνέουν άτομα που ζουν στους εν λόγω χώρους.

Τα βαρυσήμαντα αυτά αποτελέσματα προκύπτουν από τη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ στην Ευρώπη για το θέμα. Γιατροί και άλλοι επιστήμονες από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, ανάλυσαν τα δεδομένα 7.148 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Μεταξύ άλλων, μέτρησαν τις συγκεντρώσεις ραδονίου στα σπίτια στα οποία ζούσαν όταν έγινε η διάγνωση. Επίσης μέτρησαν τη συγκέντρωση ραδονίου στα σπίτια που είχαν ζήσει παλαιότερα.

Παράλληλα συνέλεξαν και άλλες πληροφορίες για τους ασθενείς όπως για παράδειγμα εάν ήσαν καπνιστές ή όχι, εάν υποβάλλονταν σε παθητικό κάπνισμα ή όχι. Στη συνέχεια σύγκριναν τα δεδομένα από τους ασθενείς με ανάλογα στοιχεία από 14.208 άτομα που δεν είχαν προσβληθεί από καρκίνο.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήσαν:
  1. Ο κίνδυνος προβολής από καρκίνο του πνεύμονα, αυξανόταν όσο αυξανόταν η συγκέντρωση ραδονίου στην οποία υποβάλλονταν στο σπίτι τους οι συμμετέχοντες στην έρευνα
     
  2. Η έκθεση στο ραδόνιο πολλαπλασίαζε τις καρκινογόνες δράσεις του καπνίσματος αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τον κίνδυνο καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές
     
  3. Το ραδόνιο βρέθηκε να είναι ένοχο για 20.000 θανάτους λόγω καρκίνου του πνεύμονα, κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Αυτό αντιστοιχεί στο 9% του συνόλου των θανάτων λόγω καρκίνου του πνεύμονα και στο 2% των θανάτων λόγω όλων των μορφών καρκίνου
     
  4. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις ραδονίου στα σπίτια. Στις αστικές περιοχές υπήρχε μια τάση να υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα ραδονίου παρά στις αγροτικές περιοχές

Η γνώμη μας είναι ότι τα συμπεράσματα της μεγάλης και ενδιαφέρουσας αυτής πολυκεντρικής έρευνας πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπ' όψη. Το ραδόνιο στα σπίτια είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο αριθμό καρκίνων του πνεύμονα και θανάτων που προκύπτουν λόγω αυτής της νόσου.

Φυσικά το κάπνισμα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα. Οι καρκινογόνες επιδράσεις του ραδονίου, έστω και εάν είναι υπεύθυνες για την πρόκληση μόνο του 10% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, είναι δυνατόν να προληφθούν.

Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας μας από το ραδόνιο. Βασίζονται στον καλό αερισμό των σπιτιών και άλλων κτιρίων. Επίσης η μη ύπαρξη χαραμάδων στα δάπεδα δεν επιτρέπει την διέλευση και είσοδο στους εσωτερικούς χώρους αερίων που εκπέμπονται από τη γη και περιέχουν ραδόνιο.

Δεν πρέπει να παραμείνουμε αδρανείς μπροστά στο πρόβλημα του ραδονίου. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι η μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το National Radiation Protection Board, έδειξε ότι 100.000 ιδιόκτητα σπίτια ή κτίρια, επηρεάζονται λόγω ψηλών συγκεντρώσεων ραδονίου. Μόνο στο 10% των εν λόγω περιπτώσεων οι  ιδιοκτήτες ελάμβαναν μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μας οι ειδικοί αρχιτέκτονες και άλλοι μηχανικοί της οικοδομικής βιομηχανίας να εξετάζουν περισσότερο και να προτείνουν λύσεις για καλύτερο αερισμό των οικιών και των κτιρίων για προστασία από το ραδόνιο.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες και το πλατύ κοινό πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους του ραδονίου που ας μην ξεχνούμε είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα.     

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος πνεύμονα

    Καρκινογόνοι παράγοντες

    Καρκίνος, γενικά

    Περιβάλλον και υγεία
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Radon in homes and risk of lung cancer: collaborative analysis of individual data from 13 European case-control studies, British Medical Journal, 2004;doi:10.1136/bmj.38308.477650.63, 21 Δεκεμβρίου 2004.

    Science commentary: Radon blues , British Medical Journal, 2004;doi:10.1136/bmj.38315.668009.63, 21 Δεκεμβρίου 2004.

    National Radiological Protection Board

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault