• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Η σχέση μεταξύ καρκίνου προστάτη και αυνανισμού

Ο αυνανισμός πιθανόν να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου προστάτη
Σε έρευνα που έγινε στην Αυστραλία βρέθηκε ότι ο αυνανισμός μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του προστάτη.

Στην έρευνα εξετάστηκαν οι σεξουαλικές συνήθειες σε 1.079 άνδρες που είχαν καρκίνο του προστάτη και σε 1.259 υγιείς άνδρες. Οι άνδρες απάντησαν ερωτηματολόγια που αναφέρονταν στη σεξουαλική τους ζωή από την ηλικία των 20 ετών.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι  ο αυνανισμός ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών συνδυαζόταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Συγκεκριμένα οι άνδρες που είχαν εκσπερμάτωση 5 φορές την εβδομάδα, είχαν 33% λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα αυτά που βρήκαν γιατροί της Εταιρείας κατά του Καρκίνου της Μελβούρνης, είναι αξιόλογα και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται η διαφορά αυτή.

Γιατί η συχνή εκσπερμάτωση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη;

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι η συχνή εκσπερμάτωση αποτρέπει τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών μέσα στον προστάτη.

Το σπέρμα αποτελείται από σπερματοζωάρια που προέρχονται από τους όρχεις και από υγρό το οποίο προέρχεται από τον προστάτη. Το υγρό αυτό είναι πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο, φρουκτόζη και κιτρικό οξύ.

Η παραγωγή του σπερματικού υγρού από τον προστάτη γίνεται χάρις στη συγκέντρωση των συστατικών του από το αίμα. Μάλιστα για ορισμένα η συγκέντρωση τους μέσα στο σπερματικό υγρό είναι 600 φορές μεγαλύτερη από το αίμα.

Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ουσιών μέσα στον προστάτη για τη σύνθεση του σπερματικού υγρού, μαζεύονται παράλληλα και καρκινογόνες ουσίες. Για παράδειγμα καρκινογόνες ουσίες του καπνού (3-methylcholanthrene) μπορούν να είναι αυξημένες και μέσα στο σπερματικό υγρό.

Το συχνό άδειασμα του προστάτη που επιτυγχάνεται κατά τον αυνανισμό, αποτρέπει την παραμονή για μεγάλα χρονικά διαστήματα καρκινογόνων ουσιών μέσα στον προστάτη.

Οι καρκινογόνες ουσίες που μαζεύονται μέσα στον προστάτη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ουσιών για τη σύνθεση του σπερματικού υγρού, αποβάλλονται συχνότερα προς τα έξω με αποτέλεσμα ο προστάτης να υποβάλλεται λιγότερο στις νοσηρές τους επιδράσεις.

Στον καρκίνο του μαστού παρατηρείται κάτι ανάλογο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που θηλάζουν, παρουσιάζουν λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Πιθανόν και στην περίπτωση αυτή, το άδειασμα των υγρών από τους μαστούς να αποτρέπει την μακρόχρονη παραμονή καρκινογόνων ουσιών που συσσωρεύονται μέσα στο μαστό κατά τη σύνθεση του γάλακτος.

Με βάση τους μηχανισμούς αυτούς, λογικά θα ανέμενε κάποιος ότι οι άνδρες που έχουν μεγάλη σεξουαλική δραστηριότητα, με συχνές ερωτικές επαφές, με πολλούς ερωτικούς συντρόφους και συνουσία, να έχουν λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν όμως το αντίθετο. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι άνδρες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους (γυναίκες ή άντρες) είχαν 40% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο προστάτη.

Αυτό οφείλεται λέγουν οι ερευνητές στο γεγονός ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές με μεγάλο αριθμό γυναικών ή αντρών, συνοδεύεται και από αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων ασθενειών.  Οι μολύνσεις αυτές αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Στην έρευνα των Αυστραλών γιατρών εξετάστηκε το σύνολο των εκσπερματώσεων είτε λόγω αυνανισμού είτα λόγω συνουσίας. Είναι η συχνότητα της εκσπερμάτωσης που είχε το προστατευτικό αποτέλεσμα και όχι ο αριθμός των ερωτικών συμπτύξεων με άλλα άτομα.

Οι μηχανισμοί αυτοί είναι υποθετικοί και δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Όμως εάν αποδειχθούν τελεσίδικα τότε η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, θα περιλαμβάνει και το συχνό άδειασμα του προστάτη από το σπερματικό υγρό διαμέσου του αυνανισμού.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη

    Άνδρες, γενικά

    Σεξουαλική αγωγή
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Prostate cancer and masturbation, British Journal of Urology International, 2003;92(2):211, Ιούλιος 2003.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault