• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Τεστ για καρκίνο προστάτη: Γιατί γίνονται λάθη;

Γιατρός σε ερευνητικό εργαστήριο
Το τεστ που γίνεται για την ανίχνευση και παρακολούθηση του καρκίνου του προστάτη δεν επιτρέπει σήμερα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται να είναι αποτελεσματικό στο βαθμό που θα έπρεπε.

Σε περισσότερο από 80% των περιπτώσεων του καρκίνου του προστάτη γίνεται λάθος με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει ο καρκίνος να μη γίνεται η ανίχνευση του.

Το γνωστό τεστ PSA (Prostatic Specific Antigen, Ειδικό Προστατικό αντιγόνο) χρησιμοποιείται από το 1986 για την ανίχνευση καρκίνου προστάτη. Το τεστ ανιχνεύει και μετρά μέσα στο αίμα μια ειδική πρωτείνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη.

Τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη παράγουν σε μεγαλύτερες ποσότητες την πρωτεΐνη αυτή. Επίσης όταν υπάρχει μόλυνση στον προστάτη (προστατίτιδα) ή μια φλεγμονή λόγω άλλης αιτίας το PSA αυξάνεται.

Σε περίπτωση κατά την οποία το PSA είναι αυξημένο οι γιατροί κάνουν βιοψίες του προστάτη για να δουν κατά πόσο υπάρχουν ή όχι καρκινικά κύτταρα.

Στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του PSA λαμβάνεται υπ' όψη όχι μόνο η απόλυτη τιμή του αλλά και η διαχρονική αύξηση ή μείωση του. Σήμερα ένα PSA της τάξης των 4 ng/ml θεωρείται φυσιολογικό.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, όταν το PSA είναι μεταξύ 4 και 10, ο κίνδυνος να πάθει κάποιος καρκίνο προστάτη είναι της τάξης του 25%. Εάν το επίπεδο ξεπερνά το 10 τότε ο κίνδυνος ανέρχεται στο 67%.

Γιατροί από διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν σε 6,691 άνδρες κάτω των 60 ετών, τη σχέση μεταξύ των τιμών του PSA και καρκίνου του προστάτη από το 1995 έως το 2001.

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι μόνο 2% των ανδρών είχαν λανθασμένα θετικά. Αυτό σημαίνει ότι το PSA ήταν ψηλό αλλά δεν είχαν καρκίνο του προστάτη.

Αντίθετα 65% των ανδρών ενώ είχαν καρκίνο του προστάτη, δεν έγινε η διάγνωση επειδή το επίπεδο των 4 ng/ml για το PSA θεωρήθηκε ότι ήταν φυσιολογικό.

Για το λόγο αυτό οι ερευνητές εισηγούνται το όριο για το PSA να τοποθετηθεί πιο κάτω στο 2,6. Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατόν να ανιχνεύονται περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη σε άνδρες πιο νεαρής ηλικίας.

Θεωρούν ότι μια τέτοια τακτική θα αυξήσει τις αχρείαστες βιοψίες από το 2% που είναι σήμερα στο 6%. Αντίθετα το ποσοστό ανίχνευσης του καρκίνου σε άνδρες κάτω των 60 ετών θα ανέλθει από το 18% που είναι σήμερα στο 35%.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι συχνός στους άνδρες. Σε κάθε 6 άνδρες ο 1 θα πάθει καρκίνο προστάτη. Σε κάθε 32 άνδρες ο 1 θα πεθάνει από τον καρκίνο αυτό.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι δεν πεθαίνουν από καρκίνο προστάτη όσοι έχουν εκδηλώσει τον καρκίνο αυτό. Αντίθετα η πάθηση αυτή εξελίσσεται αργά και σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να γίνει θεραπεία. Υπάρχουν καρκίνοι του προστάτη πολύ είναι μικροί και μεγαλώνουν πού αργά.

Για τους λόγους αυτούς, δεν συμφωνούν όλοι με τις εισηγήσεις των γιατρών της έρευνας που σας παρουσιάζουμε.

Αρχικά τίθεται το ερώτημα: Η ανίχνευση με το PSA όταν γίνεται πιο νωρίς στον καρκίνο του προστάτη θα αυξήσει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών; Θα γίνονται βιοψίες αχρείαστες, θα μειώνεται η ποιότητα ζωής των ανδρών χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό όφελος;

Τα ερωτήματα αυτά είναι δικαιολογημένα. για το λόγο αυτό πιστεύουμε και εμείς ότι χρειάζονται και άλλες κλινικές έρευνες προτού υιοθετηθεί το επίπεδο των 2,5 για σκοπούς βιοψίας.

Περιμένοντας είναι καλό σε περίπτωση που το PSA είναι ψηλή τότε θα πρέπει ο γιατρός να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια μόλυνσης ή μιας φλεγμονής του προστάτη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η αντιβίωση μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Εάν όμως οι διαδοχικές μετρήσεις δείχνουν μια συνεχή αύξηση τότε η βιοψία είναι χρήσιμη.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη

    Άνδρες, γενικά

    Πρόληψη
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Effect of Verification Bias on Screening for Prostate Cancer by Measurement of Prostate-Specific Antigen, The New England Journal of Medicine, 2003;349:335-342, 24 Ιουλίου 2003.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault