• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Πόσο συχνά πρέπει να γίνονται αναλύσεις για τον προστάτη;

Μεσήλικας άνδρας στο γραφείο του
Από τη δεκαετία του 1980, οι γιατροί άρχισαν να χρησιμοποιούν μια ειδική ανάλυση αίματος στους άνδρες, για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη.

Το ειδικό προστατικό αντιγόνο, γνωστό σαν PSA (Prostate Specific Antigen), είναι μια πρωτείνη που παράγεται από τον προστατικό ιστό. Η μέτρησή της μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του προστάτη στα αρχικά στάδια.

Το PSA παράγεται από φυσιολογικά κύτταρα του προστάτη. Παράγεται όμως και από καρκινικά κύτταρα του αδένα αυτού.

Τα επίπεδά του μέσα στο αίμα αυξάνονται όταν υπάρχει καρκίνος του προστάτη. Αυξάνονται όμως και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει καρκίνος όπως για παράδειγμα στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και στην προστατίτιδα.

Τα αυξημένα επίπεδα στο αίμα του PSA δεν σημαίνουν υποχρεωτικά και πάντοτε ότι υπάρχει στον ασθενή ένας επιθετικός καρκίνος.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα επίπεδα είναι αυξημένα αλλά οφείλονται σε άλλους λόγους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος διενέργειας αχρείαστων επεμβατικών και δυσάρεστων εξετάσεων για τον ασθενή που εμπεριέχουν και κινδύνους.

Σε πολλούς άνδρες άνω των 50 ετών είναι δυνατόν να υπάρχει καρκίνος του προστάτη, σε πρώιμα στάδια ο οποίος ακόμη δεν έχει διαγνωσθεί.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν μετά από νεκροτομές, οι περισσότεροι από τους καρκίνους αυτούς δεν θα επηρεάσουν τους ασθενείς ενώ μερικοί θα εξελιχθούν σε κλινικό καρκίνο απειλώντας τη ζωή του ασθενούς.

Για τους λόγους αυτούς η ανάλυση αίματος με μέτρηση του PSA, δεν είναι μια μέθοδος αποδεκτή από όλους για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη.

Παρά τους πιο πάνω περιορισμούς, υπάρχουν πολλοί άνδρες που με τους γιατρούς τους, επιλέγουν να κάνουν την ανάλυση.

Το πρόβλημα που τίθεται σε πολλές περιπτώσεις είναι η ερμηνεία των ψηλών επιπέδων του PSA, όπως επίσης και η συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις του αντιγόνου αυτού.

Συνήθως οι γιατροί θεωρούν ότι όταν τα επίπεδα του PSA είναι ψηλότερα από 4 ng/ml, τότε υπάρχει η ένδειξη για περαιτέρω διερεύνηση συμπεριλαμβανομένης και της βιοψίας του προστάτη.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), που έγινε το Μάιο του 2002 στο Ορλάνδο της Φλώριδας, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας πολύ μεγάλης έρευνας που έγινε σε 30.000 άνδρες σχετικά με το θέμα.

Ο στόχος ήταν να διευκρινισθεί καλύτερα η φυσιολογική εξέλιξη των επιπέδων του PSA στους άνδρες. Παράλληλα οι ερευνητές ήθελαν να βρουν στοιχεία που να διαφωτίζουν αναφορικά με τη συχνότητα που πρέπει να γίνονται οι μετρήσεις του PSA.

Τα συμπεράσματά τους ήταν ότι δεν είναι αναγκαίο να γίνονται οι εξετάσεις αυτές τόσο συχνά όσο εθεωρείτο ότι έπρεπε να γίνονται μέχρι σήμερα. Η συχνότητα της εξέτασης αυτής μπορεί μάλιστα να καθορισθεί με βάση την αρχική μέτρηση. 

Τα αποτελέσματα τους έδειξαν:
  • Στους άνδρες με αρχική μέτρηση του PSA που βρίσκεται μεταξύ 0 έως 1 ng/ml, το 98,7% από αυτούς θα συνεχίσει να έχει επίπεδα κάτω του οριακού επιπέδου των 4 ng/ml για τα επόμενα 4 χρόνια. Για το λόγο αυτό οι άνδρες των οποίων το τελευταίο PSA ήταν χαμηλότερο από 1 ng/ml,  θα μπορούσαν να κάνουν την ανάλυση λιγότερο συχνά από μια φορά το χρόνο
     
  • Στους άνδρες με αρχική μέτρηση που βρίσκεται μεταξύ 1 έως 2 ng/ml, το 98,8% από αυτούς θα έχει επίπεδα κάτω από το οριακό επίπεδο των 4 ng/ml για τον επόμενο 1 χρόνο
     
  • Για τους άνδρες με αρχικό επίπεδο μεταξύ 2 έως 4 ng/ml, οι πιθανότητες περαιτέρω αύξησης του PSA, είναι μεγαλύτερες
     
  • Στους άνδρες με επίπεδα PSA, από 3 έως 4 ng/ml, το 24% από αυτούς θα παρουσιάσει ψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο ενώ το 83% θα παρουσιάσει ψηλά επίπεδα στα επόμενα 4 χρόνια

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς τους στο να καθορίσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσουν στην αντιμετώπιση και παρακολούθηση των προβλημάτων του προστάτη.

Σίγουρα η απόφαση θα εξαρτηθεί και από τα άλλα δεδομένα που αφορούν την κλινική κατάσταση του ασθενούς.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι χρειάζονται και άλλες ακόμη έρευνες , με μεγάλους αριθμούς ανδρών για να διευκρινιστεί πλήρως και να καθορισθεί ο ρόλος των μετρήσεων του PSA στην συνολκή αντιμετώπιση, έγκαιρη διάγνωση  και ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη.

 

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Report from Large NCI Study Suggests PSA Testing Could Be Done at Longer Intervals for Men Who Choose to Test, American Society of Clinical Oncology, 20 Μαίου 2002

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault