• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Καρκίνος του προστάτη: Ανίχνευση με ετήσιες εξετάσεις για το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA

Ο σημαντικότερος παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες ενός άνδρα να προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη είναι η ηλικία.
Το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA, Prostate Specific Antigen) είναι πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη.

Η μέτρηση του στο αίμα μαζί με δακτυλική εξέταση του προστάτη στους άνδρες συμβάλλει ουσιαστικά στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη σε άνδρες 50 ετών και περισσότερο.

Όσο πιο ψηλό είναι το PSA στο αίμα τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να υπάρχει καρκίνος του προστάτη. Ωστόσο αυτό δεν είναι απόλυτο διότι υπάρχουν και άλλες αιτίες που αυξάνουν το PSA στο αίμα ενός άνδρα.

Η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου γίνεται επίσης σε άνδρες που παρουσίασαν καρκίνο του προστάτη για παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και για να διαγνωσθεί έγκαιρα εάν η νόσος έχει υποτροπιάσει.

Οι συστάσεις των γιατρών για τη διενέργεια της ανιχνευτικής εξέτασης μέτρησης του PSA ποικίλουν. Το τεστ αυτό έχει περιορισμούς και παραμένει ακόμη επίμαχο θέμα. Ωστόσο σε άνδρες με σημεία ή συμπτώματα που πιθανόν να προκαλούνται από καρκίνο του προστάτη, η διενέργεια δακτυλικής εξέτασης του προστάτη αδένα από τον πρωκτό και η μέτρηση PSA επιβάλλονται.

Μερικοί γιατροί συστήνουν όπως η μέτρηση του PSA να γίνεται κάθε χρόνο σε άνδρες άνω των 50 ετών. Μερικοί άλλοι γιατροί συμβουλεύουν άνδρες οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη να αρχίζουν τις ετήσιες ανιχνευτικές μετρήσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου από την ηλικία των 40 ή 45 ετών.

Υπάρχουν επίσης και άλλοι γιατροί με διαφορετικές απόψεις για τη συστηματική μέτρηση του PSA. Επιπρόσθετα υπάρχει η θέση ότι οι κίνδυνοι και τα ωφελήματα της μέτρησης του PSA προτιμότερο να εξετάζονται εξατομικευμένα για τον κάθε άνδρα ο οποίος πρέπει να είναι καλά πληροφορημένος για το ζήτημα και να συμβάλλει στην τελική απόφαση με τις δικές του απόψεις.

Για την απόφαση διενέργειας συστηματικών εξετάσεων για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες ενός άνδρα να προσβληθεί από τη νόσο.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες ενός άνδρα να προσβληθεί από καρκίνο του προστάτη είναι η ηλικία. Σχεδόν 65% των περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη συμβαίνουν σε άνδρες 65 ετών ή περισσότερο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη είναι το οικογενειακό ιστορικό, η φυλετική προέλευση και πιθανόν η διατροφή. Οι άνδρες που έχουν πατέρα ή αδελφό που προσβλήθηκαν από τον καρκίνο του προστάτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν και οι ίδιοι από τη νόσο.

Οι άνδρες Ασιατικής προέλευσης και οι ιθαγενείς της Αμερικής κινδυνεύουν λιγότερο να προσβληθούν από τη νόσο. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που στηρίζουν τη θέση ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά, ιδιαίτερα λίπη ζωικής προέλευσης αυξάνει τις πιθανότητες ενός άνδρα να παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη.

Η μέτρηση του PSA για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη παραμένει επίμαχο θέμα διότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν στο τέλος μπορεί να σώζει ζωές. Επιπλέον δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα ωφελήματα του ανιχνευτικού τεστ με το PSA είναι σημαντικότερα από τους κίνδυνους των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται για την παρακολούθηση και των θεραπειών για καρκίνο. 

Για παράδειγμα το τεστ PSA μπορεί να ανιχνεύει μικρούς καρκίνους οι οποίοι ποτέ στην εξέλιξη τους δεν θα έθεταν τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο. Στις περιπτώσεις αυτές, οι άνδρες διατρέχουν κίνδυνους για επιπλοκές από αχρείαστες θεραπείες όπως χειρουργικές επεμβάσεις και ακτινοθεραπεία.

Η βιοψία του προστάτη που είναι απαραίτητη για την οριστική τεκμηρίωση της διάγνωσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως αιμορραγία και μόλυνση.  Η θεραπεία για καρκίνο του προστάτη μπορεί να δημιουργήσει στο άνδρα ανεπάρκεια ούρων, στυτικές δυσλειτουργίες με προβλήματα στη σεξουαλική του ζωή.

Για τους λόγους αυτούς είναι πολύ σημαντικό να ζυγίζονται προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά των διαγνωστικών διαδικασιών και των θεραπειών όταν πρόκειται να διενεργηθούν ανιχνευτικά τεστ για διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη

    Άνδρες, γενικά

    Ουρολογία
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    National Cancer Institute

    International Agency for Research on Cancer

    European Organization on Research and Treatment of Cancer (EORTC), R212009

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault