• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο στο στομάχι;

Οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς να συμβουλεύονται το γιατρό τους.
Ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο στο στομάχι μπορεί να μειώνεται μέχρι 36% χάρις στην ασπιρίνη.

Ο καρκίνος του στομαχιού και του οισοφάγου έχουν δύσκολη πρόγνωση. Ο αριθμός των ασθενών που επιβιώνουν στα 5 χρόνια μετά από τη διάγνωση των εν λόγω παθήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Είναι λοιπόν επιτακτικό να βρεθούν τρόποι πρόληψης των ιδιαίτερα απειλητικών αυτών ασθενειών.

Η ασπιρίνη είναι ήδη γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρδιακές παθήσεις. Επίσης η συστηματική λήψη της ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Με βάση τις σημαντικές ιδιότητες της ασπιρίνης, πολλοί γιατροί και άλλοι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν τις δυνατότητες πρόληψης που μπορεί να προσφέρει η ασπιρίνη για άλλες επικίνδυνες ασθένειες.  

Για να προσθέσουν στις γνώσεις μας για το ενδιαφέρον αυτό ερώτημα, επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγαν έρευνα σε περίπου 300.000 ανθρώπους άνω των 50 ετών που έτυχαν παρακολούθησης για 7 χρόνια. 

Έγινε σύγκριση του αριθμού των περιστατικών καρκίνου στο στομάχι σε άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη ή άλλα είδη φαρμάκων για την ανακούφιση από τον πόνο (αναλγητικά). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σε ανθρώπους που είχαν λάβει ασπιρίνη τουλάχιστον μία φορά ή περισσότερο, ο κίνδυνος να παρουσιάσουν καρκίνο του στομαχιού ήταν 36% χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Σε άτομα που λάμβαναν άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, η μείωση του κινδύνου προσβολής από καρκίνο του στομάχου ήταν της τάξης του 32%.

Ωστόσο, η μείωση του κινδύνου που καταγράφηκε δεν ήταν για όλες τις μορφές καρκίνου του στομαχιού. Η μείωση ήταν για τους καρκίνους που εμφανίζονται στο μέσο και κατώτερο τμήμα του στομαχιού. Δεν παρατηρήθηκε μείωση της συχνότητας των καρκίνων που εμφανίζονται στο άνω μέρος του στομαχιού (θόλος και καρδιακή μοίρα στομάχου) και στον οισοφάγο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα τους δεν αποδεικνύουν τελεσίδικα ότι η χορήγηση συστηματικά της ασπιρίνης είναι μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του στομαχιού. Απαιτούνται νέες προοδευτικές και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες με πλασέμπο (εικονικό φάρμακο) έρευνες για να έχουμε ενδεχομένως επαρκείς αποδείξεις της προληπτικής δράσης της ασπιρίνης στον τομέα του καρκίνου του στομαχιού.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να ξεχνούμε τους κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση της ασπιρίνης. Οι αιμορραγίες του πεπτικού συστήματος και ο κίνδυνος αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι γνωστές παρενέργειες του φαρμάκου.

Για τους λόγους αυτούς, οποιαδήποτε απόφαση για χορήγηση σε ένα ασθενή σε συστηματική χρόνια βάση της ασπιρίνης πρέπει να ζυγίζεται προσεκτικά. Οι κίνδυνοι του φαρμάκου πρέπει να είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τα πιθανά οφέλη που μπορεί να έχει ο ασθενής.

Το σκεπτικό αυτό απαιτείται να είναι ακόμη αυστηρότερο όταν πρόκειται για αποφάσεις για συστηματική χρόνια χορήγηση της ασπιρίνης για σκοπούς πρόληψης σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες. Οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη χωρίς να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος στομάχου

    Φάρμακα

    Πρόληψη
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Non-steroidal anti-inflammatory drugs and risk of gastric and oesophageal adenocarcinomas: results from a cohort study and a meta-analysis, British Journal of Cancer, 2009;100:551–557, 20 Ιανουαρίου 2009.

    Cancer Backup

    European Medicines Agency (EMA)

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault