• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Το μπρόκολο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο στομάχου επειδή καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το μπρόκολο σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και μπορεί να προσφέρει πρόληψη από έλκος και  καρκίνο στομάχου.
Τα βλαστάρια του μπρόκολου είναι ιδιαίτερα πλούσια στην ουσία σουλφοραφάνη η οποία σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το βακτηρίδιο αυτό προκαλεί καρκίνο του στομάχου.

Οι μολύνσεις από το βακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια από τις συχνότερες βακτηριδιακές μολύνσεις παγκοσμίως. Είναι από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο του στομάχου.

Πριν περίπου 20 χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι η φυτοχημική ουσία σουλφοραφάνη έχει ισχυρές προστατευτικές δράσεις εναντίον διαφόρων τύπων καρκίνου. Η ουσία αυτή αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο. Ενεργοποιεί ένζυμα αποτοξίνωσης τα οποία εξουδετερώνουν επικίνδυνες μορφές καρκινογόνων χημικών ουσιών προτού προλάβουν να αλλοιώσουν το DNA των κυττάρων και να προκαλέσουν έτσι καρκίνο.

Τα βλαστάρια (φύτρα) ηλικίας 3 ημερών του μπρόκολου περιέχουν 20 έως 50 φορές περισσότερη σουλφοραφάνη σε σύγκριση με την ποσότητα της ευεργετικής αυτής ουσίας που περιέχεται στις ανθοκεφαλές του ώριμου μπρόκολου. Μπορούν για το λόγο αυτό να αποτελούν ένα απλό διατροφικό μέτρο για τη μείωση του κινδύνου προσβολής από διάφορες μορφές καρκίνου.  

Τα επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα σχετικά με τη σουλφοραφάνη του μπρόκολου επιβεβαιώνονται από πρόσφατες έρευνες. Τώρα για πρώτη φορά σε μια μικρή αλλά καλά σχεδιασμένη έρευνα που έγινε στην Ιαπωνία διαφαίνεται ότι το μπρόκολο στους ανθρώπους είναι σε θέση να καταπολεμά τη μόλυνση από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί καρκίνο στομάχου.

Οι ερευνητές από το Τόκιο συμπεριέλαβαν στην εργασία τους 48 Ιάπωνες άνδρες και γυναίκες οι οποίοι ήσαν μολυσμένοι από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τους κατένειμαν με τυχαιοποιημένο τρόπο σε δύο ομάδες.

Τα μέλη της πρώτης ομάδας έπρεπε να τρώνε κάθε μέρα για 8 εβδομάδες 70 γραμμάρια φρέσκα βλαστάρια μπρόκολου. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας έπρεπε να τρώνε για το ίδιο χρονικό διάστημα μια ισοδύναμη ποσότητα βλασταριών αλφάλφα τα οποία δεν περιέχουν σουλφοραφάνη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σοβαρότητα της μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στην έναρξη της έρευνας και μετά στις 4 και στις 8 εβδομάδες. Χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τα συνήθη τεστ που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση, τη διάγνωση και την αξιολόγηση της εξέλιξης της εν λόγω μόλυνσης (τεστ αναπνοής, εξετάσεις αίματος για αντισώματα και τεστ κοπράνων).

Τα αποτελέσματα έδειξαν:
  1. Στις 8 εβδομάδες στα μέλη της πρώτης ομάδας, δηλαδή στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τα βλαστάρια μπρόκολου, και στα 3 τεστ που χρησιμοποιήθηκαν οι δείκτες μόλυνσης με το ελικοβακτηρίδιο ήταν σημαντικά μειωμένοι. Επίσης οι δείκτες γαστρικής φλεγμονής παρουσίασαν σημαντική μείωση
     
  2. Αντίθετα, στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τα βλαστάρια αλφάλφα, οι δείκτες μόλυνσης και φλεγμονής παρέμειναν σε όλα τα τεστ οι ίδιοι
     
  3. Όταν οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας σταμάτησαν να τρώνε τα βλαστάρια μπρόκολου, οι δείκτες φλεγμονής και επιπέδων μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού επανήλθαν στα προηγούμενα ψηλά επίπεδα που είχαν πριν από την έναρξη της έρευνας

Οι ερευνητές τονίζουν ότι για πρώτη φορά η εργασία τους τεκμηριώνει σε ανθρώπους και όχι μόνο σε πειραματόζωα την αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση του μπρόκολου που είναι έτσι σε θέση να προστατεύει από τον καρκίνο του στομάχου.

Η μείωση των μολύνσεων από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αναμένεται ότι θα μειώσει τον αριθμό νέων περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου λόγω του ότι είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το βακτηρίδιο είναι αιτία της νόσου.

Ο καρκίνος του στομάχου έχει άσχημη πρόγνωση. Είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και ο δεύτερος στη σειρά που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους λόγω καρκίνου.

Η σουλφοραφάνη του μπρόκολου έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις. Τα ευρήματα των γιατρών από το Τόκιο δείχνουν ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολλά ως αντικαρκινικός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Διατροφή και καρκίνος

    Καρκίνος στομάχου

    Πρόληψη

    Μολυσματικές ασθένειες

    Γαστρεντερολογία
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Dietary Sulforaphane-Rich Broccoli Sprouts Reduce Colonization and Attenuate Gastritis in Helicobacter pylori–Infected Mice and Humans , Cancer Prevention Research, 2009;2:353-360, Απρίλιος 2009.

    American Association for Cancer Research

    Cancer Prevention and Education Society

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault