• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Πράσινο τσάι για πρόληψη καρκίνου του προστάτη

Πράσινο τσάι: Βοηθά για την πρόληψη καρκίνου του προστάτη
Για πρώτη φορά, κλινική έρευνα έδειξε ότι οι φυτικές ουσίες κατεχίνες που περιέχονται στο πράσινο τσάι είναι δυνατόν να αποτελούν πρόληψη κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ιταλοί γιατροί από το πανεπιστήμιο της Πάρμα, διεξήγαγαν θεραπευτική δοκιμή σε 62 άνδρες ηλικίας 45 έως 75 ετών οι οποίοι είχαν προκαρκινικές αλλοιώσεις του προστάτη.

Όλοι οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε βιοψία που έδειξαν ότι έπασχαν από ψηλού βαθμού κακοήθειας ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του προστάτη. Πρόκειται για μια προκαρκινική κατάσταση ψηλού κινδύνου. Ασθενείς με αυτού του τύπου τις ιστολογικές βλάβες, εκδηλώνουν σε ένα περίπου χρόνο καρκίνο του προστάτη επιθετικής μορφής.

Οι Ιταλοί γιατροί χορήγησαν στους 32 από τους ασθενείς τρία χάπια ημερησίως που περιείχαν το καθένα 200 mg κατεχινών. Στους υπόλοιπους 30, χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο (πλασέμπο).

Η διάρκεια της πρώτης φάσης της κλινικής δοκιμής ήταν για 12 μήνες. Για να αξιολογήσουν την εξέλιξη των δύο ομάδων των ασθενών, οι ερευνητές διεξήγαγαν βιοψίες στους 6 και στους 12 μήνες.

Τα αποτελέσματα μετά από ένα χρόνο, έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων των ανδρών:
  1. Στην ομάδα των 32 ανδρών που ελάμβαναν τις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, μόνο 1 άνδρας προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη
     
  2. Η αποτελεσματικότητα των κατεχινών για την πρόληψη της εξέλιξης των προκαρκινικών βλαβών του προστάτη σε επιθετική μορφή καρκίνου, ήταν της τάξης του 90%
     
  3. Στην ομάδα 30 των ανδρών που ελάμβαναν το εικονικό φάρμακο, 9 άνδρες (30%) προσβλήθηκαν από καρκίνο προστάτη
     
  4. Δεν παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες παρενέργειες λόγω χορήγησης χαπιών που περιείχαν κατεχίνες του πράσινου τσαγιού 

Το ενδιαφέρον για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού, προέκυψε από την παρατήρηση ότι σε Ασιατικές χώρες όπως στην Κίνα, η συχνότητα διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του προστάτη, είναι χαμηλότερη.

Στην Κίνα είναι σύνηθες φαινόμενο το να πίνει κάποιος μέχρι και 20 φλιτζάνια πράσινου τσαγιού. Η ημερήσια δόση των 600 mg κατεχινών που χορηγήθηκαν στην πρώτη ομάδα της Ιταλικής έρευνας, αντιστοιχεί με αυτή την ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης τσαγιού στην Κίνα.

Πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού και ιδιαίτερα η επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin gallate, EGCG) καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές καλλιέργειες.

Η επιγαλλοκατεχίνη οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα στο θάνατο χωρίς όμως να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα η ουσία αυτή επιδρά στο γονίδιο που ονομάζεται Clusterin.

Το γονίδιο Clusterin εμπλέκεται στην απόπτωση που είναι ο προγραμματισμένος θάνατος των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα χαρακτηρίζονται από ανωμαλίες της απόπτωσης.

Η άποψη μας είναι ότι η έρευνα αυτή προσθέτει σημαντικά νέα δεδομένα, χρήσιμα για την πρόληψη του καρκίνου. Βέβαια είναι απαραίτητο τα αποτελέσματα της εν λόγω μικρής έρευνας να επιβεβαιωθούν από άλλες μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.

Η προληπτική προσέγγιση για τον καρκίνο του προστάτη, δεδομένου ότι επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ευεργετική σε ομάδες ανδρών που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη και οι ηλικιωμένοι, ανήκουν στις ομάδες ψηλού κινδύνου για καρκίνο προστάτη.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη

    Πρόληψη

    Διατροφή και καρκίνος
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    96th Annual Meeting, American Association for Cancer Research, 2005, Απρίλιος.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault