• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Καρκίνος προστάτη: Νέα θεραπεία με καταστολή γονιδίου

Κύτταρα σε καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για την έρευνα στον καρκίνο
Ο καρκίνος του προστάτη είναι δύσκολος στην αντιμετώπιση και ιδιαίτερα ανθεκτικός στις περισσότερες μορφές χημειοθεραπείας.

Κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 543 χιλιάδες νέα περιστατικά παγκοσμίως. Είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτων λόγω καρκίνου στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι η ασθένεια σκοτώνει κάθε χρόνο 200 χιλιάδες ηλικιωμένους άνδρες σε ανεπτυγμένες χώρες.

Ερευνητές από την Οξφόρδη, χρησιμοποιώντας τεχνικές μοριακής βιολογίας που καταστέλλουν τη δράση ενός γονιδίου, κατάφεραν να καταστήσουν ευαίσθητα στη χημειοθεραπεία κύτταρα από ανθεκτικούς καρκίνους του προστάτη.

Στα αρχικά στάδια της αντιμετώπισης του καρκίνου αυτού, η στέρηση της έκθεσης των κυττάρων του στις ανδρικές ορμόνες, μειώνει την ανάπτυξη του. Αργότερα όμως, ο καρκίνος του προστάτη, καθίσταται ανεξάρτητος από τις ορμόνες και αρχίζει να ξαπλώνεται.

Οι προσπάθειες των ερευνητών εστιάστηκαν στο γονίδιο IGFR1R. Το γονίδιο αυτό δραστηριοποιείται υπερβολικά στον καρκίνο του προστάτη. Βοηθά την ανάπτυξη του καρκίνου και επιτρέπει στα κύτταρα του να αποφεύγουν την απόπτωση. Αποφεύγοντας την απόπτωση, τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν και ο καρκίνος ξαπλώνεται σκοτώνοντας τον άρρωστο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική που ονομάζεται RNA interference (RNAi). Ο μηχανισμός RNAi ανακαλύφθηκε σε σκουλήκια. Χρησιμοποιώντας το μηχανισμό αυτό τα σκουλήκια αδρανοποιούν γονίδια που καθίστανται για αυτά επικίνδυνα.

Εφαρμόζοντας την τεχνική RNAi σε καλλιέργειες κυττάρων καρκίνου του προστάτη, οι ερευνητές από την Οξφόρδη, κατάφεραν να αδρανοποιήσουν το γονίδιο  IGFR1R. Υπάρχουν διάφορα μόρια, που εξερευνούνται τώρα από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, τα οποία μπορούν να αδρανοποιήσουν γονίδια του καρκίνου με βάση την τεχνική RNAi.

Αφού πέτυχαν την αδρανοποίηση του γονιδίου IGFR1R, διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα έγιναν πιο ευαίσθητα στην ακτινοθεραπεία και στη χημειοθεραπεία.

Τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσονταν ανεξάρτητα από την απουσία ανδρικών ορμονών (ανθεκτικά στη θεραπεία) όταν σε αυτά αδρανοποιούταν το γονίδιο IGFR1R, γίνονταν ευαίσθητα σε φάρμακα χημειοθεραπείας που προκαλούσαν βλάβες στο DNA τους. Τέτοια φάρμακα είναι η μιτοξαντρόνη, η ετοποσίδη και αζωτούχος μουστάρδα.

Μετά από τα πρώτα αποτελέσματα σε καλλιέργειες κυττάρων, οι ερευνητές άρχισαν να εφαρμόζουν τη θεραπευτική αυτή μέθοδο σε πειραματόζωα. Ελπίζουν ότι στη συνέχεια θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη μέθοδό τους και σε άνδρες με ανθεκτικές μορφές καρκίνου του προστάτη.

Ο στόχος είναι η αδρανοποίηση του γονιδίου IGFR1R με τη μέθοδο RNAi, να κάνει την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματικές για να καταφέρνουν να εξουδετερώνουν τους ανθεκτικούς καρκίνους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν πετύχει η νέα αυτή θεραπευτική μέθοδος, πιθανόν να επωφεληθούν εκτός από τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου.

Πράγματι το γονίδιο IGFR1R και η πρωτεΐνη του που παράγει (υποδοχέας στη μεμβράνη των κυττάρων) εμπλέκονται σε πολλούς άλλους καρκίνους.

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου που υπόσχεται πολλά και θα πρέπει να αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα κλινικών θεραπευτικών δοκιμών στον άνθρωπο για να εκτιμήσουμε την πραγματική της αξία.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη

    Νέες τεχνολογίες

    Γονιδιακή Θεραπεία

    Φάρμακα

    Ουρολογία
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Silencing of the IGF1R gene enhances sensitivity to DNA-damaging agents in both PTEN wild-type and mutant human prostate cancer, Cancer Gene Therapy, 2004;doi:10.1038/sj.cgt.7700775, Οκτώβριος.

    Cancer Research UK

    Health Foundation

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault