• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Τεστ για τον προστάτη: Πόσο χρήσιμο είναι;

Το τεστ PSA για την ανίχνευση του καρκίνου προστάτη συχνά είναι αχρείαστο
Το τεστ στο αίμα που ανιχνεύει το ειδικό προστατικό αντιγόνο PSA, γίνεται συχνά στους άνδρες με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, στην Ιταλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες το τεστ αυτό έγινε σε περισσότερους από το 33% των υγιών ανδρών ηλικίας άνω των 50 ετών. Αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο μόνο 5% έχουν κάνει το εν λόγω τεστ.

Ο αριθμός των θανάτων λόγω καρκίνου του προστάτη δεν είναι μεγαλύτερος στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά στις άλλες χώρες όπου το τεστ γίνεται σε ευρεία κλίμακα.

Υπάρχουν έρευνες που αμφισβητούν τη χρησιμότητα της ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη με το PSA.

Μάλιστα πολλοί ειδικοί δεν συμφωνούν ότι πρέπει σε υγιείς άνδρες χωρίς συμπτώματα, να γίνεται το τεστ PSA.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο British Medical Journal, ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής, Malcolm Law, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες ή δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι το τεστ PSA για σκοπούς ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη, είναι χρήσιμο ή ότι μειώνει τον αριθμό των θανάτων από την ασθένεια αυτή.

Αντίθετα υποστηρίζεται ότι το μόνο βέβαιο για το τεστ αυτό είναι ότι προκαλεί αχρείαστα προβλήματα και βλάβες στους ασθενείς όταν γίνεται για σκοπούς ανίχνευσης καρκίνου του προστάτη.

Το γεγονός ότι το PSA είναι ψηλό στο αίμα δεν σημαίνει ότι ο άνδρας έχει καρκίνο. Στις περιπτώσεις που υπάρχει καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, το PSA αυξάνεται όπως και στον καρκίνο.

Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου χρειάζεται βιοψία. Συχνά η βιοψία που γίνεται κάτω από αυτές τις περιστάσεις δείχνει ότι δεν υπάρχει καρκίνος αλλά καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται σε μεγάλο αριθμό ανδρών. Η συχνότητα του αυξάνεται με την ηλικία. Όμως ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται με αργό ρυθμό στις πλείστες περιπτώσεις διότι είναι χαμηλού βαθμού καοήθειας και επιθετικότητας.

Στις περιπτώσεις αυτές εάν ο καρκίνος αφεθεί χωρίς θεραπεία δεν επηρεάζει τον άνδρα. Είναι πολύ πιθανό ο άνδρας να αποβιώσει για άλλο λόγο και όχι εξ αιτίας του καρκίνου του.

Σύμφωνα με τους επικριτές της διενέργειας του τεστ PSA για σκοπούς ανίχνευσης, το εν λόγω τεστ είναι αιτία διενέργειας αχρείαστων επεμβάσεων για σκοπούς βιοψίας στον προστάτη.

Επίσης προκαλεί χωρίς λόγο ανησυχία και αγωνία στους άνδρες. Υπάρχει παράλληλα το ενδεχόμενο να γίνονται αχρείαστες επεμβάσεις στον προστάτη με επιπλοκές όπως ακράτεια ούρων, στυτικές δυσλειτουργίες και άλλες.

Η διενέργεια του τεστ PSA στους άνδρες για σκοπούς ανίχνευσης του καρκίνου του προστάτη δεν έχει τύχει της αυστηρής έρευνας που επιβάλλεται για να φανεί κατά πόσο μπορεί να προσφέρει καλύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Σήμερα η αξία του για το σκοπό αυτό είναι εντελώς αβέβαιη. Για το λόγο αυτό χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να φανεί εάν αξίζει να χρησιμοποιείται σαν εργαλείο σε προγράμματα ανίχνευσης του καρκίνου μαστού.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη

    Άνδρες, γενικά

    Ουρολογία

    Ανδρική ανικανότητα (Στυτικές δυσλειτουργίες)
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Screening without evidence of efficacy, British Medical Journal, 2004;328:301-302, 7 Φεβρουαρίου 2004.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault