• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Καρκίνος προστάτη: Ο ρόλος της ντομάτας και του λυκοπενίου μετά από τη θεραπεία

Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο που βοηθά εναντίον του καρκίνου του προστάτη
Σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη, η χορήγηση λυκοπενίου μετά από τη θεραπεία, έχει σημαντικές ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην ποιότητα ζωής των ασθενών όσο και στην αύξηση του χρόνου επιβίωσης.

Το λυκοπένιο είναι μια θρεπτική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των αντιοξειδωτικών χημικών ενώσεων. Η ντομάτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λυκοπένιο. Κατά τα τελευταία χρόνια επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερες ντομάτες έχουν λιγότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Επίσης η αύξηση κατανάλωσης της ντομάτας και πρόσληψης λυκοπενίου δια μέσου της διατροφής, έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Με βάση τα δεδομένα αυτά γιατροί από το Νέο Δελχί θέλησαν να ερευνήσουν τα αποτελέσματα του λυκοπενίου σε ασθενείς με προχωρημένο στάδιο καρκίνου του προστάτη.

Στην κλινική έρευνα που διεξήχθη από το Μάρτιο του 2000 έως τον Ιούνιο του 2002, έλαβαν μέρος 54 άνδρες με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν όλοι σε χειρουργική αφαίρεση των όρχεων.

Η ορχεκτομή αποτελεί μέρος της αντιμετώπισης του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη. Ο λόγος είναι διότι οι ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες όπως η τεστοστερόνη, υποβοηθούν την εξάπλωση του καρκίνου αυτού.

Μετά από την επέμβαση οι ασθενείς κατανεμήθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα έπαιρνε 2 mg λυκοπενίου πρωί και βράδυ κάθε μέρα ενώ η άλλη ομάδα δεν έπαιρνε λυκοπένιο.

Για κάθε 3 μήνες μετά από την έναρξη της θεραπείας με λυκοπένιο, οι ασθενείς αξιολογούνταν με μετρήσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), με σπινθηρογράφημα οστών για την παρακολούθηση των οστικών μεταστάσεων και με μέτρηση της ροής των ούρων.

Τα αποτελέσματα της κλινικής παρακολούθησης των ασθενών έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων των ασθενών:
  1. Η μείωση των επιπέδων στο αίμα του PSA παρατηρήθηκε και στις 2 ομάδες. Όμως ήταν πολύ πιο αισθητή σε αυτούς που έπαιρναν λυκοπένιο.

    Η υποχώρηση των επιπέδων του PSA στα φυσιολογικά επίπεδα παρατηρήθηκε στο 78% των ασθενών που έπαιρναν λυκοπένιο ενώ μόνο στο 40% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ορχεκτομή μόνο
     
  2. Το σπινθηρογράφημα οστών έδειξε στο 30% των ασθενών που έπαιρναν λυκοπένιο πλήρη υποχώρηση των οστικών μεταστάσεων. Στους ασθενείς με μόνο ορχεκτομή, 15% των ασθενών είχαν πλήρη υποχώρηση των οστικών μεταστάσεων
     
  3. Η ροή των ούρων βελτιώθηκε σημαντικά στους ασθενείς της ομάδας του λυκοπενίου
     
  4. Η επιβίωση ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα των ασθενών που έπαιρναν το λυκοπένιο. Από αυτούς στο τέλος της έρευνας είχαν αποβιώσει 7 (13%) ενώ από τους ασθενείς με μόνο ορχεκτομή, απεβίωσαν 12 (22%)

Οι γιατροί μετά από αυτά τα πολύ διαφωτιστικά αποτελέσματα συμπέραναν ότι το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη.

Η χορήγηση λυκοπενίου μετά από την ορχεκτομή, μειώνει τον πρωτογενή όγκο, μειώνει τις μεταστάσεις, ανακουφίζει καλύτερα από τον πόνο που συνοδεύει τις μεταστάσεις, βελτιώνει τη ροή ούρων και μεγαλώνει τη διάρκεια επιβίωσης των ασθενών.

Εμείς θα τονίσουμε το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι το λυκοπένιο είναι αποτελεσματικό όχι μόνο για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη αλλά και για τη θεραπεία ακόμη και στα περιστατικά που παρουσιάζουν οστικές μεταστάσεις.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος προστάτη

    Διατροφή και καρκίνος
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    A comparison of lycopene and orchidectomy vs orchidectomy alone in the management of advanced prostate cancer, British Journal of Urology International, 2003;92(4):375, Σεπτέμβριος 2003.

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault