• Skip to content
  • Jump to main navigation and login
  • Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρόληψη
  • Αιτίες
  • Διατροφή & καρκίνος
  • Ψυχολογία & καρκίνος
  • Επικοινωνία
 
Νέα, Ειδήσεις

Ποια είναι τα ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα των καρκινοπαθών;

Καρκίνος οισοφάγου: Γιατί αυξάνεται ραγδαία και τι πρέπει να γίνει;

Κρεμμύδι και σκόρδο εναντίον καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

Ο καρκίνος και η καταπολέμησή του από την ψυχολογική κατάσταση

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Γιατί μας προστατεύουν;

Μελάνωμα: Μεγάλη αύξηση νέων περιστατικών σε νέες γυναίκες

Αίμα στα κόπρανα και καρκίνος παχέος εντέρου

Επίκαιρα

Τι είναι ο καρκίνος; Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Προστατέψτε τους πνεύμονές σας: Τρώτε μήλα, αχλάδια και ντομάτες

Το αλάτι, ο καρκίνος του στομάχου και η καρδία

Κόκκινο κρέας, αλλαντικά, ψάρι και καρκίνος

Φούσκωμα ή πρήξιμο με οίδημα στα πόδια: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μελάνωμα: Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά

Ο καρκίνος προστάτη και η έντονη σωματική άσκηση

Καρκίνος προστάτη: Το μήκος των δακτύλων των χεριών και πιθανότητες προσβολής

Παιδικός Καρκίνος

Παιδικός καρκίνος και λευχαιμία: Σημεία και συμπτώματα

Εγκεφαλικοί όγκοι στα παιδιά: Προκαλούνται από γρίπη ή ιλαρά;

Παθητικό κάπνισμα: Αυξάνει κίνδυνο καρκίνου μύτης στα παιδιά

Καρκίνος και λευχαιμία σε παιδιά και έφηβους: Αιτίες, κληρονομικότητα, περιβάλλον και μολύνσεις

Καρκίνος παιδιών και μολύνσεις στην εγκυμοσύνη

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου

Λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Λέμφωμα Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

 
Home Banner 2
Home Banner 3
Home Banner 4

Καρκίνος νεφρού με μεταστάσεις: Επιτυχία νέου φαρμάκου μετά από αποτυχίες άλλων θεραπειών

Το everolimus μπορεί να αποτελεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό όπλο για ασθενείς με προοδευτικό μεταστατικό καρκίνο των νεφρικών κυττάρων.
Η θεραπεία των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο των νεφρών παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες.

Για ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες και παρουσιάζουν προοδευτική επιδείνωση της νόσου τους, ένα νέο φάρμακο που ονομάζεται everolimus φαίνεται να προσφέρει νέες σημαντικές ελπίδες.

Το φάρμακο everolimus δίνεται από το στόμα. Ο τρόπος δράσης του βασίζεται στην καταστολή των μηχανισμών που λειτουργούν εντός των καρκινικών κυττάρων οι οποίοι ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους.

Η καταστολή ορισμένων από τους εν λόγω μηχανισμούς έχει σημαντικό θεραπευτικό ρόλο σε πολλούς καρκίνους. Στον καρκίνο του νεφρού έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία.

Μέχρι πρόσφατα ο μεταστατικός καρκίνος των νεφρικών κυττάρων (υπερνέφρωμα, καρκίνος Grawitz, νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, αδενοκαρκίνωμα), θεωρείτο ως πολύ φτωχής πρόγνωσης και με ελάχιστες θεραπευτικές επιλογές. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος χάρις σε νέα φάρμακα όπως το sunitinib και το sorafenib.

Τα δύο αυτά φάρμακα επιδρούν στον υποδοχέα του παράγοντα VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) ο οποίος σχετίζεται με την ανάπτυξη του καρκίνου των νεφρικών κυττάρων. Η χρήση των φαρμάκων αυτών βελτίωσε σημαντικά την πρόγνωση ασθενών με καρκίνο των νεφρών αυξάνοντας το χρονικό διάστημα χωρίς προοδευτική επιδείνωση της νόσου και αυξάνοντας τη συνολική διάρκεια επιβίωσης τους.

Υπάρχει όμως μια ομάδα ασθενών με μεταστατικό καρκίνο των νεφρών που δεν ανταποκρίνονται στις νέες θεραπείες με το sunitinib και το sorafenib. Για τους ασθενείς αυτούς υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα θεραπευτικά όπλα.

Το νέο φάρμακο everolimus επιδρά με διαφορετικό τρόπο από τα δύο προηγούμενα για την καταστολή του καρκίνου των νεφρών.

Γιατροί από διάφορα νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, στα πλαίσια μιας διεθνούς πολυκεντρικής έρευνας, διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με πλασέμπο θεραπευτική δοκιμή φάσης ΙΙΙ για να ελέγξουν με αντικειμενικό τρόπο την αποτελεσματικότητα του everolimus. Η εν λόγω μεθοδολογία διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αντικειμενικότητα, αξιοπιστία και ισχύ των ευρημάτων. 

Στη θεραπευτική δοκιμή συμπεριλήφθηκαν 410 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο των νεφρών που δεν είχαν ανταποκριθεί και παρουσίαζαν προοδευτική επιδείνωση στις θεραπείες με τα φάρμακα sunitinib και sorafenib. Οι ασθενείς διαχωρίζονταν με τυχαιοποιημένο τρόπο να λαμβάνουν είτε το φάρμακο everolimus είτε εικονικό φάρμακο χωρίς δράση (πλασέμπο).

Η έρευνα διακόπηκε πριν από την ολοκλήρωση της διότι διαφάνηκε βάσει προκαθορισμένων μεθοδολογικών κριτήριων ότι η ομάδα των ασθενών που λάμβαναν το everolimus είχαν πολύ καλύτερη εξέλιξη.

Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα έδειξαν:

  1. Το ποσοστό των ασθενών που παρουσίαζαν προοδευτική επιδείνωση του καρκίνου τους ήταν 37% στην ομάδα ασθενών που λάμβαναν το everolimus ενώ στην ομάδα των ασθενών που λάμβαναν το πλασέμπο ήταν 65%
     
  2. Το χρονικό διάστημα επιβίωσης χωρίς προοδευτική επιδείνωση του καρκίνου ήταν 4 μήνες στους ασθενείς που λάμβαναν το everolimus ενώ στους ασθενείς με πλασέμπο το εν λόγω χρονικό διάστημα ήταν 1,9 μήνες

Οι κυριότερες και συχνότερες παρενέργειες στην ομάδα ασθενών που λάμβαναν το everolimus ήταν έλκη στο στόμα (στοματίτιδα), κούραση και εξάνθημα. Οι εν λόγω παρενέργειες ήσαν συνήθως ήπιες ή μέτριου βαθμού σοβαρότητας.

Επιπρόσθετα στις επιπλοκές με everolimus καταγράφηκαν 28 περιπτώσεις (8%) ασθενών με πρόβλημα στους πνεύμονες (πνευμονία με φλεγμονή των πνευμονικών ιστών). Σε 8 από τους ασθενείς η φλεγμονώδης πνευμονία έγινε μέτριου βαθμού σοβαρότητας.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι το everolimus μπορεί να αποτελεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό όπλο για ασθενείς με προοδευτικό μεταστατικό καρκίνο των νεφρικών κυττάρων.

  • Βλέπε σχετικά άρθρα:
    Καρκίνος νεφρού

    Καρκίνος, γενικά
  • Βλέπε σχετική βιβλιογραφία:

    Efficacy of everolimus in advanced renal cell carcinoma: a double-blind, randomised, placebo-controlled phase III trial, The Lancet, 2008;DOI:10.1016/S0140-6736(08)61039-9, early on online, 23 Ιουλίου 2008.

    Union Internationale Contre le Cancer

    Kidney International

  • Εγγραφή Newsletter
  • Πληροφορίες
  • Αποποίηση Ευθυνών
  • Επικοινωνία

Τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και προέρχονται από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς και πηγές εγνωσμένου κύρους. Οι πληροφορίες που περιέχονται δεν πρέπει να αντικαθιστούν τις συμβουλές ή οδηγίες του γιατρού σας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας σας πρέπει ν' απευθύνεστε στον γιατρό σας που είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας δώσει θεραπεία ή συμβουλές για την περίπτωσή σας. Επιπλέον, μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας και ούτε να τροποποιείτε τις θεραπείες που σας δίνει χωρίς να τον ενημερώνετε. Το Fight Cancer δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λάθη ή παραλείψεις ή οποιοδήποτε πρόβλημα συμβεί που να έχει σχέση με πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις ιστοσελίδες αυτές. Η πληροφόρηση που δίνεται εδώ δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν βάση για διάγνωση ή επιλογή θεραπείας.

Copyright 2015 Fight Cancer® All rights reserved

Οι πληροφορίες, τα άρθρα και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αυτής αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του FiCaCy και απαγορεύεται η αντιγραφή, δημοσίευση ή αναπαραγωγή του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Fight Cancer.

http://www.ficacy.org

Powered by Tecvault